auberginesalade

Lichte auberginesalade voor zware jongens

Talloze gevangenissen heeft hij van binnen gezien en dan niet als bezoeker. John Smeets was in een ver verleden chef-kok in Amsterdam, maar raakte op het verkeerde pad. Hij belandde achter de deur, zoals dat in jargon heet.

Messen

De bajesmaaltijden zijn geen culinair hoogtepunt, als ze het opwarmen in de magnetron al hebben overleefd. Smeets kookt daarom af en toe voor medegedetineerden, daar leggen ze geld voor bij elkaar. In de keuken van Ter Apel wordt de kat niet op het spek gebonden, de messen zitten vastgeketend aan het keukenblok en na bereiding wordt de maaltijd in de eigen cel genuttigd.

Een bewaker stimuleerde John om een kookboek te schrijven. En ziet! Liflafjes staan er niet in Koken voor gedetineerden en mensen met een smalle beurs (uitgeverij U2pi, 15 euro). Toetjes ook niet. De opbrengst komt Support for Justice ten goede, een instelling die gedetineerden opvangt na gevangenschap in het buitenland. Sommige gerechten verraden de omzwervingen die S. heeft gemaakt, zoals de invloed van de Thaise en de Oostenrijkse keuken. Landen waar hij ook heeft vastgezeten.

Aubergine limoensalade, voorgerecht voor 4 personen

1 groene paprika

1 rode paprika

1 aubergine

olijfolie

1 kleine gerookte makreel, in stukjes

1 limoen, geschild in stukjes

50 g groene olijven, ontpit en in stukjes gesneden

1 eetl. granaatappelpitjes

peper en zout naar smaak

1 eetl. verse, gehakte peterselie

peper en zout naar smaak

Bereiding

Deze auberginesalade is fris van karakter en voldoet prima als voorgerecht voor een zware gang, of ernaast, als bijgerecht. Ik heb hem licht aangepast.

Rooster de paprika’s ongeveer 20 minuten in de oven op 250 graden, tot het vel blakert. Laat afkoelen, ontvel en snijd in reepjes. Snijd de aubergine in blokjes en bak die goudbruin in een scheut olijfolie. Laat afkoelen. Schil de limoen en snijd het vruchtvlees in piepkleine stukjes. Meng de paprika en de aubergine met de limoen.

Snijd de olijven in vieren en voeg bij de salade. Maak de makreel schoon, scheur het vlees in stukken en meng door de salade. Strooi er granaatappelpitjes overheen. Maak een dressing van olie, peper en zout en een beetje limoensap en hussel goed. Bestrooi met peterselie. 

Meer auberginerecepten? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie