Lustopwekkend aubergineschuitje

Tobii weet wat jij lekker vindt. Kijk maar even met je mooie oogjes naar een paar lustopwekkende plaatjes, dan maakt hij een pizza waar je nét trek in hebt. Wie dit wonder is? Tobii komt uit Zweden. Hij staat model voor de nieuwste technologie die door fastfoodketen Pizza Hut wordt ingezet om de omzet te verhogen. Je hoeft niet meer te zeggen wat je wil eten, je kijkt even naar een beeldscherm waarop twintig verschillende ingrediënten staan afgebeeld: zoals worst, spek, bacon, garnaal, maar ook ui, tomaat, paprika, champignon, een Spaans pepertje en basilicum. Er is zelfs een schijf blikananas te zien. Uit jouw onderbewustzijn stelt Tobii de maaltijd samen, op de plaatjes waar je oog blijft hangen. Pizza Hut noemt dit het subconscious menu.

Fastfoodketens verkeren in zwaar weer, ze lijden onder imagoverlies en zware concurrentie. Pizza Hut heeft al gezonde producten op de kaart gezet en daarmee twintigers binnengehaald. De vraag is dan ook of ­Tobii’s eye tracking technology Pizza Hut gaat redden. Ik denk het niet. Het aanbod moet veranderen. Hoe? Ik heb een voorstel. Maak gebruik van een simpele list: bereid iets wat een paar pizza-­ingrediënten heeft, hetzelfde ruikt, maar voor het overgrote deel plantaardig is.
Een aubergine is voor dit doel heel geschikt, tegenwoordig bijna het hele jaar door verkrijgbaar – van Hollandse bodem. In plakjes en gefrituurd is lekker, op z’n Italiaans, maar op deze manier net iets minder bewerkelijk en gezonder.

Auberginegerechtje voor 2 personen

1 aubergine
olijfolie
2 uien, gehakt
4 vier volle eet­lepels tomatenblokjes uit blik
2 tenen knoflook, uit de knijper
peper en zout
wat oregano
snufje komijn
paar druppels ­citroensap
Parmezaanse kaas, versgeraspt
1 mozzarella
granaatappelpitjes
blaadjes peterselie

Snijd de aubergine in de lengte doormidden, laat het steeltje eraan zitten, smeer in met olijfolie, doe in een ovenschaal en laat 40 minuten roosteren in de oven op 220 graden. Fruit in de tussentijd het uitje glazig. Doe de tomaten en de knoflook erbij en laat zachtjes bakken. Kruid met peper en zout en eventueel wat sliertjes verse peper. Voeg wat oregano naar smaak toe. Laat de aubergines na de baktijd iets afkoelen. Maak met een scherp mes ruitvormige inkepingen en schep het vruchtvlees eruit. Maal dat fijn met behulp van een staafmixer. Voeg peper en zout, een snufje komijn en een paar druppels citroensap toe. Proef op smaak. Beleg de schuitjes met Parmezaan en daarna met het ­auberginezalfje. Druk voorzichtig aan. Schep dan het tomatenmengsel erin, strijk glad met behulp van een lepel en beleg met mozzarella en of Parmezaan.

Leg in een vuurvaste schaal en bak 15 minuten in de oven op 250 graden. Garneer met wat ­granaatappelpitjes en/of wat platte peterselie.

Geen reactie's

Geef een reactie