apple butter

Apple butter, smeersel tussen stroop en moes

In mijn jeugd was de campagne Snoep verstandig, eet een appel een gigantisch succes. Die was in de jaren zeventig door de tandartsen in het leven geroepen om het snoepen een halt toe te roepen. Toen wisten ze nog niet dat een appel behoorlijk veel zuren bevat die helemaal niet zo goed zijn voor het gebit.

En daarbij, zijn appels tegenwoordig zoeter dan toen? Appelsap vind ik doorgaans zo zoet dat een kwart glaasje aangelengd met veel water pas te drinken is. Ik begrijp dan ook niet dat Appelsientje een light appelsap maakt met zoetstoffen. Waarom zouden ze? Gewoon meer water toevoegen en klaar is Kees.

Broodbeleg

Appel- en perenstroop maak je van het sap, en niet van de moes. Diëtisten raden mensen die willen afvallen aan appelstroop op brood te smeren in plaats van hartig broodbeleg als kaas te gebruiken. Sommige deskundigen zeggen dat er in appelstroop ijzer zit, maar het is mij duister waar dat vandaan zou komen.

Een poging om zelf appelstroop te maken, mislukte jammerlijk. Niet geheel ten onrechte: volgens een oud familierecept moet je eerst de appels in grove stukken snijden (klokhuis en schil gewoon laten zitten) tot moes koken en vervolgens in een passeerdoek een nachtje laten uithangen. Het op die wijze verkregen sap kan worden ingekookt tot stroop. Alsof ik daar tijd voor heb.

Amish

De Amish, een protestantse geloofsgemeenschap uit Amerika, maken van appels geen stroop, maar apple butter en serveren dat als een bijgerecht. Smaakt trouwens ook prima op stevig volkorenbrood. Hun werkwijze is in feite hetzelfde als de Hollandse methode. Alleen hebben zij besloten de pan heel lang op een zacht vuur te laten staan en het geheel niet te laten verstropen. Apple butter lijkt zich te bevinden in het schemergebied tussen moes en stroop.

Apple butter, broodbeleg

750 gram elstars, in stukken gesneden, of een combinatie van appels en peren
100 ml water
2 glazen appelcider
2 eetl. suiker
het sap van een citroen
10 gedroogde abrikozen
4 kruidnagels
snufje peper

Voeg bij de grof gesneden appels (inclusief schil en klokhuis) het water, de cider, de suiker, het citroensap, de abrikozen, de kruidnagels en de peper. Kook het geheel tot moes (slow cooker) en laat een nachtje uithangen in een passeerdoek. Of neem een fijne zeef (passe-vite) en pers op die manier het vocht uit de appels. Kook dat vocht vervolgens op een heel zacht vuur in een paar uur in. Resultaat: een pietepeuterig potje lekker broodbeleg. Tweede methode: neem een grove zeef, laat de moes passeren en eet gelijk op. Resultaat: meer lekkers.

Nog een lekkere klassieker maken? Probeer dan deze Zwiebackjes.

Geen reactie's

Geef een reactie