Advocaat met schuimpjes

Advocaat met schuimpjes

Het hoorde vroeger bij het borrelritueel. Een glaasje advocaat was een echte damesversnapering. Als kind zag ik hoe mijn tantes langzaam die mysterieuze alcoholische pudding naar binnen werkten, lepeltje voor lepeltje. Ze namen altijd maar één glaasje, soms met een beetje slagroom. Toen het moment was aangebroken dat ik er eindelijk van mocht proeven, was ik er gelijk aan verslingerd. Helaas is er niemand die het nog serveert.

Ik heb nooit meer aan dit ritueel gedacht tot ik onlangs Back! Het Duitse bakboek van Marijne en Liesbeth Thomas (Uitgeverij Aagje Blok, 25 euro) onder ogen kreeg. Dankzij deze zusjes heeft de Duitse keuken een welverdiend eerbetoon gekregen. Zoals zijzelf zeggen: van Bienenstich tot Zwiebelkuchen. Ik nam onmiddellijk deze melancholieke afslag, maar de baksels van onder anderen schoonmoeder Hannelore en Onkel Ecki zijn een heerlijk stuk culinair erfgoed en het proberen meer dan waard. 

Ingrediënten

5 dooiers van zeer verse eieren (bewaar het wit)

125 g fijne suiker

2 eetl. vanillesuiker

350 ml volle melk

250 ml rum

garnering: schuimpjes, wat eetbare bloemetjes, wat sukade (bakschap van uw supermarkt), wat fijngehakte munt en eventueel wat slagroom

Bereiding
Uw garde en kommen moeten brandschoon zijn. Klop in een metalen kom de dooiers los met de suiker. Ik koop nooit vanillesuiker; stop gewoon een gebruikt vanillestokje in een goed afgesloten jampotje met suiker.

Hang de kom boven een pan met een bodempje net niet kokend water. Houd het vuur laag. De bodem van de kom mag het water niet raken.

Schenk al kloppend de melk erbij en blijf dat doen tot het mengsel begint in te dikken, dat duurt ongeveer een kwartier. U kunt een keukenthermometer gebruiken: laat het mengsel niet warmer worden dan 85 graden. Roer dan beetje bij beetje de rum erbij en blijf kloppen.

Neem dan de kom van de pan en laat de advocaat afkoelen. Schenk door een fijne zeef in een fles of karaf. Sluit goed af en zet in de koelkast tot gebruik.

Van de vijf overgebleven eiwitten heb ik schuimpjes (meringue) gebakken, door ze stijf te slaan met 125 gram suiker en dezelfde hoeveelheid poedersuiker en in 2 uur in de oven af te bakken op een temperatuur van 100 graden. Ik sloeg ze daarna aan gort en begoot ze met de advocaat. Wat bloemetjes, sukade en fijngehakte frisse kruiden maken dit dessert af.

Geen reactie's

Geef een reactie