Tonijnsalade voor Winnie the Pooh

Toen ik laatst het Pooh Cook Book uit 1969 onder ogen kreeg, viel mij deze volwassen tonijnsalade op. Ik heb er zeekraal en ansjovis aan toegevoegd.

Als Winnie the Pooh ‘s ochtends zijn ogen opent, is het eerste wat hij zich afvraagt: ‘Wat krijgen we dadelijk te eten?’
De eetlust van deze beer heeft mij altijd gefascineerd. In mij schuilt een Pooh, zoveel is zeker.

Nog voel ik de plaatsvervangende schaamte als hij op bezoek gaat bij zijn vriend Rabbit, daar alles opeet en bij het weggaan komt vast te zitten in de uitgang van diens hol. Er rest hem geen andere mogelijkheid dan een week lang niets te eten: wachtend op de vermagering. Zijn makker gebruikt in de tussentijd Pooh’s berenpoten als wasrekje.

Geestelijk vader A. A. Milne schreef in 1928 over Pooh’s obesitas: ‘Hoe goed de bedoelingen van een beer ook zijn, zonder te sporten zal hij uit zijn voegen groeien.’ De Amerikaanse Virginia H. Ellison (1910-2001) was ook geïntrigeerd door de eetobsessie van Pooh. Ze schreef drie succesvolle kinderkookboeken over hem. Critici vonden haar recepten veel te zoet: al die honing! Toen ik laatst haar Pooh Cook Book uit 1969 onder ogen kreeg, viel mij juist deze volwassen salade op. Ik heb er zeekraal en ansjovis aan toegevoegd.


Ingrediënten voor Pooh’s salade
voor 4 personen

500 g (kriel)aardappeltjes, ongeschild
2 sjalotten, gesnipperd
scheut olijfolie
250 g haricots verts of sperziebonen
2 stengels bleekselderij
1 groene paprika, in blokjes
1/2 bosje platte peterselie
2 blikjes tonijn (MSC), uitgelekt
1 eetl. mayonaise (zonder suiker)
1 blikje ansjovis of sardines (MSC), uitgelekt
100 g zeekraal

Voor de vinaigrette

2 takjes dragon
scheut olijfolie
scheut wittewijnazijn

Was de aardappelen, snijd ze in kwarten en kook ze gaar. Bak in de tussentijd de sjalotjes in een scheut olijfolie glazig. Haal de eindjes van de boontjes en stoom ze bijna gaar.

Snijd de bleekselderij in stukken en doe bij de sjalotten. Voeg de paprikablokjes toe en bak al omscheppend langzaam gaar. Hak de peterselie fijn en doe erbij. Schep om, breng op smaak met zout en peper en zet het vuur laag.

Pak een kom, doe de tonijn erin, roer de mayonaise erdoor. Voeg de aardappelen bij het sjalotmengsel en schep om. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.

Pak vier bordjes of een grote schaal. Drapeer de boontjes, de ansjovis of sardines en de zeekraal erop. Schep dan de tonijn door het groente-aardappelmengsel en serveer uit op de borden. Hak de dragonblaadjes fijn en meng met olie en azijn. Giet over de salade. Een beer kan de was doen.

Geen reactie's

Geef een reactie