
16 apr Tomatensaus met boontjes voor de kapitein
Een supermarktsafari levert altijd inspiratie op. Zo stond ik laatst in diepe overpeinzing bij het vriesvak, waar ik zelden kom. Hoe zou het toch met Kapitein Iglo zijn?
Al in de jaren zestig stond hij de huisvrouw bij om haar leven te vereenvoudigen. Gemaksvoedsel deed zijn intrede, koken was immers een opgave. Dat kon je beter aan de voedingsindustrie overlaten, was de gedachte. De kapitein nam gewoon het roer over en garandeerde gezondheid en gemak.
Zo komt Iglo al decennia diverse generaties tegemoet: van dreinende kleuters die geen puur visje lusten en hardwerkende eindtwintigers zonder kinderen tot drukke 65-plussers die op hun elektrische fiets kilometers maken en daarna geen puf meer hebben om in de keuken te staan.
Kent u het Ping & Klaar-assortiment? Ja, over die naam is nagedacht. Die verwijst naar het 8 minuten durende verblijf van deze vriesmaaltijd in de magnetron. Sinds 2018 op de markt. Er zijn zes versies, variërend van Zweedse balletjes met puree tot lasagnette met gehakt en boontjes. Een maaltijd van bolognesesaus, boontjes, bechamelsaus, kaas en stukjes lasagna. Nooit gegeten en nooit gemaakt. Ik maakte een versie die heel in de verte Italiaans aandoet, net als Iglo’s lasagnette.
Ingrediënten voor tomatensaus met boontjes, hoofdgerecht voor 2 personen
150 g flespompoen, in stukken
3 stengels bleekselderij, in stukken
2 sjalotten, in stukken
1 teen knoflook, grofgehakt
flinke scheut olijfolie
200 g biologisch gehakt, half-om-half
2 gevijzelde kruidnagels
flinke scheut rode wijn
140 g tomatenpuree
scheut runderbouillon
scheut volle melk
200 g boontjes (ik nam Franse sperzieboontjes van Bonduelle, uit het vriesvak)
geraspte parmezaan naar smaak
Doe de stukken flespompoen, de bleekselderij, de sjalotten en de knoflook in de keukenmachine en maal tot fijne doch bakbare stukjes . Giet in een grote stevige pan een scheut olijfolie en verwarm. Bak het groentemengsel enige minuten zachtjes. Voeg bij het gehakt de kruidnagel. Kneed door en doe bij het groentemengsel. Schep goed om. Giet de wijn erbij en laat gedurende enige tijd lekker pruttelen.
Schep de tomatenpuree erdoorheen. Voeg een flinke scheut bouillon toe. Meng goed, doe de melk erbij en laat het mengsel een uurtje op een zacht vuurtje op smaak komen. Voeg eventueel peper en zout en een scheut worcestersaus toe.
Bereid de boontjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schik ze op het bord en schep de saus ernaast of erop. Garneer met de parmezaan. U zou tijdens het pruttelproces stukjes lasagna kunnen toevoegen om dicht bij het Iglo-orgineel te komen. U zou het geheel ook kunnen overgieten met een bechamelsaus, maar ik vond dat te veel van het goede. Desgewenst kunt u er pasta bij serveren, maar noodzakelijk is dat niet.
Trek in nog een maaltijd met sperzieboontjes?
Geen reactie's