spacecakejes

Spacecakejes met wortel en feta

Ooit woonde ik in hartje Amsterdam te midden van diverse coffeeshops. Toch ben ik nooit een blower geweest. De lucht van hasj onderging ik gelaten, die hoorde bij de overlast die puberende toeristen nu eenmaal veroorzaken. Op het moment dat hennepproducten in het supermarktschap lagen, van shampoo tot zaadjes, liep ik er met een grote boog omheen.

Die zaden zijn echter in China en Centraal-Azië al duizenden jaren in gebruik als voedsel. In Europa kenden we hennep al sinds de middeleeuwen, in Nederland gebruikten we het gewas vooral voor touwen en textiel.

De handel in hennepzaad kwam eind jaren negentig goed op gang. De zaadjes zijn gemakkelijk te verwerken in plantaardige voeding. Voor de verbouw heb je weinig water of pesticiden nodig. Omdat de zaden geen THC bevatten, de psychoactieve stof in cannabis, is het gebruik in de keuken volkomen legaal en kunt u wachten tot sint-juttemis op een geestverruimende ervaring.

Hennepzaad vindt u doorgaans in de goed gesorteerde supermarkt of natuurwinkel. Dus ging ik overstag – ik ben nu eenmaal een laatbloeier – en besloot een aantal onschuldige spacecakejes te bakken. Eenmaal verwerkt bleek het voedzaam spul, nootachtig van smaak en met superfoodpotentie gezien de tegenwoordig zo populaire eiwitrijkheid.

Door toevoeging van wortel, feta en gemalen amandelen had ik een robuust cakeje in handen waarmee je de man met de hamer in een vloek en een zucht verdrijft.

Ingrediënten voor spacecakejes met wortel en feta, tussendoortje, 10 stuks

50 g hennepzaad
100 g amandelen, fijngemalen
100 g bloem
1 theel. baking soda
snuf knoflookpoeder uit de molen
oregano, gedroogd, naar smaak
100 g wortel, grofgeraspt
150 g feta, verkruimeld
3 eieren
scheutje citroensap
flinke scheut olijfolie
eventueel: gedroogde gewelde abrikozen, fijngesneden

(siliconen) cupcakevormpjes

Neem een beslagkom en meng het hennepzaad, de fijngemalen amandelen, de bloem, de baking soda, het knoflookpoeder, de peper, het zout en de oregano.

Voeg de geraspte wortel en de verkruimelde feta toe en schep door het mengsel. Klop de eieren los en voeg ook toe. Giet het scheutje citroensap erbij. Meng goed. Met een flinke scheut olijfolie krijgt het beslag de noodzakelijke smeuïgheid. Meng alles goed door elkaar en verdeel het spacecakebeslag in cupcakevormpjes.

Bak de cakejes gedurende 20 tot 25 minuten op 180 graden goudbruin in de (hetelucht)oven. Controleer met een satépen of de cakejes gaar zijn. Als de pen er droog uitkomt, zit u goed. Ik heb er tien gebakken.

Deze spacecakejes zijn lekker bij een salade. U kunt ze ook warm opdienen bij een soepje. Ze zijn koud zeer handig om mee te nemen als onderdeel van een lunch. Voor liefhebbers van zoet: voeg tien fijngesneden gewelde abrikozen toe aan het beslag.

Geen reactie's

Geef een reactie