Rijstdessert met kruidige mangosaus, appel en pistache

Rijstdessert voor de non-asceet

Van iemand die er een uiterst sobere levenswijze op nahoudt, verwacht je geen uitspattingen. Neem Mahatma Gandhi, die op 2 oktober 1869 ter wereld kwam. Was hij niet het toonbeeld van een asceet? Behalve enkele algemeenheden – Gandhi was streng vegetariër en wijdde zijn leven aan de onafhankelijkheid van India – wist ik niet veel van hem. De Amerikaanse historicus Nico Slate dook in de geschiedenis van de gevierde en verguisde goeroe en deed een boekje open.

Doorgaans kon Gandhi zich goed beheersen, schrijft Slate, totdat een volle doos mango’s arriveerde. Gandhi schreef in 1920 aan zijn dierbare vriendin, de politiek activist Sarala Devi Chaudhurani: ‘Ik had er de pest in dat je er niet was om ze te delen.’ Gandhi had gevoelens voor Sarala, maar dat was volgens zijn eigen strikte opvattingen absoluut ongepast.

Die rigide regels voerde hij ook door in zijn dagelijks dieet, voeding diende louter om de geest te versterken en het lichaam te zuiveren. Zo constateerde hij: ‘De mango is een vervloekte vrucht, we zullen eraan moeten wennen hem met minder liefde te behandelen.’ De man voerde blijkbaar een intens gevecht met liefst twee verboden vruchten.

In de supermarkt vond ik mango’s uit Spanje. Met de kennis van nu leek het me een slecht idee er weerstand aan bieden. Thuis maakte ik mango-lassi, een beroemd Indiaas drankje. In combinatie met rijstepap, pistache en een ouderwets appeltje stond een weldadig nagerecht op tafel.

Ingrediënten voor een rijstdessert met kruidige mangosaus, appel en pistache, bijgerecht voor 2 tot 3 personen

Voor de saus
1 mango, in stukken gesneden
200 ml yoghurt
100 ml volle melk
flinke snuf kardemompoeder
flinke snuf chilivlokken
snuf zout
het sap van een ½ limoen (of meer)
eventueel: scheutje rozenwater
ter garnering: een handje grofgehakte pistachenoten en schijfjes rode appel

Voor de rijstepap
100 g dessertrijst
500 ml melk
3 schepjes suiker
klontje boter

Blender de stukjes mango in een grote mengbeker. Voeg de yoghurt en de melk toe. Breng op smaak met de kardemom, de chilivlokken en het zout. Voeg het limoensap toe en eventueel een scheutje rozenwater. Dit lobbige drankje doet het op zomerse dagen goed met een ruime hoeveelheid ijsblokjes.

Aangezien de herfst inmiddels zijn intrede heeft gedaan, kunt u deze mango-lassi goed als saus gebruiken voor een rijstdessert. Kook de rijst gaar in de volle melk, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik nam 100 gram voor 2 tot 3 personen. De hoeveelheid suiker is naar behoefte. Roer er een klontje boter doorheen. Laat afkoelen.

Stort de koude rijst in een schaaltje, keer om op een bord. Schenk de mango-lassi over de rijst en garneer met schijfjes appel en de gehakte pistache.

Geen reactie's

Geef een reactie