frisse komkommersoep

Frisse komkommersoep

De hongerkuur was meer dan een eeuw geleden een poging om diabetes te bestrijden. In die tijd was er nog geen onderscheid tussen type I, de variant die artsen tegenwoordig al vanaf jonge leeftijd diagnosticeren en type II, die we kennen als een ziekte die zich doorgaans op latere leeftijd zich ontwikkelt.

De Amerikaanse artsen Frederick Allen en Elliott Joslin introduceerden de hongerkuur onder een aantal wanhopige patiënten die er alles voor over hadden om te genezen. Het duo noteerde nauwgezet hun bevindingen.

Het was voor de patiënten toegestaan om koffie, thee, bouillon en water te drinken tijdens hun vastenperiode. Daarna zou een laagcalorisch dieet soelaas bieden. Veel proefpersonen, onder wie een groep kinderen, stierven aan ondervoeding. Voor sommige medici was deze methode veel te rigide, zij gaven hun patiënten groenten ter aanvulling.

Dr. Henry Olmsted schreef dagelijks 400 gram voor, zoals komkommer, radijs, kool, sla en rabarber. Uiteraard waren thee en koffie ook toegestaan. Voor de lichte gevallen had de arts zelfs 800 gram groenvoer in petto. De stemming onder die proefpersonen was opperbest. Deze eetwijze ging de boeken in als de getemperde hongerkuur.

Insuline kwam pas in de jaren twintig op de markt en is tot op heden in gebruik. Het onderzoek naar diabetes en gezondheid is in volle gang. Er is nog altijd geen echt geneesmiddel, maar met de kennis van nu valt er sowieso gezondheidswinst te boeken door leefstijlinterventies.

Zelf koken is absoluut een optie. Ik ging aan de slag met komkommer en radijs en maakte er een fris zomers soepje van.

Ingrediënten voor frisse komkommersoep met rivierkreeftjes, voorgerecht voor 3 personen.

2 middelgrote komkommers
250 ml volle yoghurt of skyr
200 ml koude groentebouillon
flinke snuf knoflookpoeder
1 fijngehakte rode ui
2 eetl. verse fijngehakte dille
1 eetl. verse muntblaadjes
1 eetl. appelciderazijn
scheutje limoensap
1 eetl. olijfolie
ter garnering: radijsjes, rivierkreeftjes of garnaaltjes, roze peperbes en limoenrasp

Schil de komkommers en snijd ze in stukken. Doe de komkommer, de yoghurt, de koude bouillon, het knoflookpoeder, de uisnippers, de dille, de munt, de appelciderazijn, het limoensap, de olijfolie en zout en peper in een blender. Mix tot een gladde soep.

Breng op smaak en voeg desgewenst limoensap, zout, peper of dille toe. Laat goed koud worden in de koelkast. Garneer met de radijsjes, de rivierkreeftjes, de roze peperbes en de limoenrasp.

Deze soep lepelt lekker weg, maar u kunt hem ook serveren als een verfrissend drankje op warme dagen. Giet de koude komkommersoep in een thermosfles en eet er desgewenst een vers gebakken broodje bij. Neem ter garnering fijngesneden radijsjes, dille en munt mee. En een paar stevige glazen.

Geen reactie's

Geef een reactie