pittige kippendijtjes

Pittige kippendijtjes met tuttifrutti

Blijkbaar zie ik eruit als een potentiële winkeldief. Gelaten onderga ik de talloze controles bij de zelfscankassa van mijn buurtsuper. Het waarom ontging me, maar inmiddels weet ik beter. Supermarkt Jumbo deed in 2024 al een boekje open over de toename van diefstal door de zelfscan. U en ik zijn bron van onderzoek.

Hoe langer je in een supermarkt doorbrengt, des te groter de kans op controle. Koopt u wel de sojasaus, maar niet de sushi? Bingo! Dan heeft u wellicht de sushi verdonkeremaand. Liggen er wel koffiefilters en geen koffie in de mand? Ook dan bent u verdacht.

Er is ook een top 10 van gestolen goederen. Duur vlees staat met stip op 1. Het juweel van de plofkipindustrie scoort ook hoog: kipfilet! Het stukje vlees dat in de jaren tachtig in opmars kwam omdat het zo lekker makkelijk was.

In het recept van vandaag heb ik gekozen voor kippendijtjes geserveerd in een saus van tuttifrutti – met een knipoog naar de jaren tachtig toen de gemaksmarkt begon aan zijn onstuitbare opmars.

Ingrediënten voor Pittige kippendijtjes met tuttifrutti, hoofdgerecht voor 4 personen

De saus
375 g tuttifrutti (mengsel van gedroogde pruimen, peer, appel, abrikoos)
flinke pot hibiscusthee of earl grey
scheutje citroensap
1 volle theel. aardappelmeel
klein glas koud water

Erbij
1 tot 2 aubergines, in blokjes
knoflookpoeder naar smaak
crispy chiliolie (verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten)
scheut neutrale olie
1 rode puntpaprika, in blokjes

De kip
500 g kippendijtjes
1 eetl. sambal badjak
flinke snuf gemberpoeder
klont roomboter

Spoel de tuttifrutti en doe in een kom. Zet een pot sterke thee. Ik nam hibiscus. Laat de vruchten gedurende een uurtje wellen in de thee.

Snijd de aubergine in blokjes. Bestrooi met knoflookpoeder en besprenkel met een mengsel van de crispy chiliolie en neutrale olie. Als u niet van aubergine houdt kunt u ook aardappeltjes nemen, die u vooraf even kookt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Strooi de paprikablokjes eroverheen. Rooster in de (hetelucht)oven gedurende 25 tot 30 minuten op 190 graden.

Smeer de kippendijtjes in met de sambal en een flinke snuf gemberpoeder. Bak gedurende 10 tot 15 minuten in een klont roomboter goudbruin. Keer regelmatig.

Breng de tuttifrutti met de thee aan de kook in een stevige pan. Voeg een scheutje citroensap toe. Roer het aardappelmeel los in een kopje koud water en voeg dat toe aan de tuttifrutti. Roer goed door en laat het mengsel een beetje indikken. Zet dan het vuur uit.

Pak vier borden. Lepel een flinke hoeveelheid fruit op de borden. Drapeer de kip erbovenop. Leg de aubergine- of aardappelblokjes ernaast.

Geen reactie's

Geef een reactie