04 nov Kimchipannekoekjes met bosuitjes
Helaas ben ik niet gezegend met een goed afgesteld richtinggevoel. Zo belandde ik onlangs in een heerlijk ouderwets winkelcentrum (geen leegstand!) in Buitenveldert, waar ik een bezoek bracht aan een Japans-Koreaanse supermarkt. Ach, die opwinding die een verblijf in een buitenlandse supermarkt veroorzaakt! Het leek wel vakantie.
De sushi, de gevulde puntpaprika’s en de kimchi-pannenkoekjes zagen er zo goed uit. Enthousiast trok ik de beurs. Dat doe ik altijd als ik op reis ben.
Kimchi is een gefermenteerd groentegerecht, afkomstig uit de Koreaanse keuken. Het hoofdbestanddeel is doorgaans kool. Fermentatie is een proces waarbij je onschadelijke bacteriën, gisten of schimmels gebruikt om voedsel te conserveren. De smaak, de textuur en de voedingswaarde kunnen erdoor toenemen. Bovendien zijn gefermenteerde producten doorgaans goed voor je darmflora.
Tegenwoordig zijn in de meeste grote supermarkten en biologische winkels kant-en-klaarversies van kimchi te koop. Daar heb ik voor dit recept gebruik van gemaakt. Fabriekskimchi kan echter veel zout bevatten en daarmee doe je het gezondheidsvoordeel weer teniet.
Daarom is het een goed idee om te leren fermenteren, maar niet als je haast en honger hebt. Die pannenkoekjes maken we wel zelf, en die kimchi wellicht in de toekomst ook. Voor deze pannenkoekjes gebruik ik ook het aanhangend kimchi-vocht, dat geeft extra smaak aan dit gerecht.
Let wel op: maak de pannenkoek niet te dik, want dan zijn de randjes weliswaar lekker knapperig, maar is de binnenkant nog vloeibaar.
Kimchipannekoekjes, hoofdgerecht voor 3 personen
50 g rijstebloem (volkoren)
6 g bakpoeder
1 ei, losgeklopt
2 eetl. kimchi-vocht
75 ml koud water
200 g kimchi, fijngesneden
3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
10 g bieslook, fijngehakt (houd een beetje achter ter garnering)
ter garnering: sesamdressing, Koreaanse sambal, extra bosuitjes en bieslook, dressing van sesamolie, sojasaus en citroensap
Neem een beslagkom en doe de gezeefde tarwebloem, rijstebloem en bakpoeder erin. Meng goed. Voeg het eitje toe en doe het bij het beslag. Giet het kimchi-vocht bij het beslag. Meng en giet het koude water erbij. Klop goed door. Laat even rusten. In de tussentijd kunt u de kimchi fijn snijden en de bosuitjes en de bieslook snipperen.
Voeg daarna de kimchi, de bosuitjes en de bieslook toe aan het beslag. Houd een beetje van het groen achter ter garnering. Het beslag is stevig. Giet een scheut rijstolie in een koekenpan, verwarm goed. Schenk een flinke opscheplepel beslag in het pannetje, spreid uit.
Laat mooi bruinen en keer om. Bak de volgende. In totaal heb ik er zes gebakken. Garneer desgewenst met het groen, de sesamdressing en de sambal. Een salade met een dressing van sesamolie, sojasaus en citroensap is er ook lekker bij.
Geen reactie's