Hartige yoghurt

Hartige yoghurt met knolselderij en komkommer

Melkmuilen. Zo zou je de generatie die in de jaren zestig opgroeide het best kunnen omschrijven. Dankzij de zuivelpromotie in die tijd dronk de jeugd zeker drie glazen melk per dag. Yoghurt kreeg een magisch imago door de gezondheidsvoordelen.

Onlangs zag ik een advertentie die in 1963 was gepubliceerd in de Nieuwe Leidsche Courant. Een nieuw zuivelproduct kwam toen op de markt: Yogi vruchtenyoghurt. Het was een van de eerste zuivelproducten in plastic verpakking. De fabrikant noemde dat ‘gezellige weggooibakjes’.

Het zou om een onweerstaanbare lekkernij voor iedereen gaan, eentje die altijd smaakte, op elk uur van de dag. Dat kon zonder zorgen: ‘Ook u die om uw lijn moet denken kunt naar hartelust meesmullen, want Yogi vruchtenyoghurt is ‘slanke-lijn-yoghurt’.’

De fabrikant had ook contact gezocht met Radio Veronica. Zo konden tieners zelf hun lievelingsplaat aankondigen in het Miss Yogi-programma. Daarmee was Yogi marketingtechnisch een voorloper: de jeugd kreeg aandacht, de consument kon continu eten, aan de slanke lijn was gedacht en het gemak diende eindelijk de mens want de vruchtjes zaten er al in.

Luidde dit kant-en-klaarconcept het begin van het einde in? Dat is heel waarschijnlijk. We zijn inmiddels 62 jaar verder en dikker dan ooit. Het zuivelschap in de supermarkt dijt almaar uit. Op het gebied van de hartige ontbijtzuivelproducten zijn echter geen stappen gezet.

In dat concept heb ik mijn tanden gezet. Bent u gewend om met yoghurt en fruit te ontbijten, dan biedt mijn variant verandering van spijs. Een knolselderij in de yoghurt is een bijzondere combinatie. U kunt de knol best een dag van tevoren bereiden, dan is uw hartige yoghurt-ontbijt in een vloek en een zucht geserveerd.

Ingrediënten voor hartige yoghurt met komkommer en granaatappelpitjes, ontbijtgerecht voor 4 personen.

1 knolselderij
flinke hoeveelheid grof zout
1 pastinaak
scheut neutrale olie
500 ml volle (Griekse) yoghurt
flinke snuf za’atar (kruidenmix)
flinke snuf peper en zout
10 g fijngesneden dille
2 kleine komkommers, in blokjes
ter garnering: granaatappelpitjes naar smaak, ei, olijven naar smaak

Was de knolselderij en verwijder de harige delen. Smeer hem goed in met olie en grof zout en rooster hem gedurende 2 tot 3 uur op 160 graden. Laat de pastinaak een uurtje meeroosteren. Laat daarna afkoelen.

Doe de yoghurt in een kom. Voeg de kruiderij toe en breng op smaak. Schil de groente en snijd in blokjes. Doe bij het yoghurtmengsel. Snijd de komkommer in blokjes (houd een beetje achter ter garnering) en voeg toe aan de yoghurt. Schep de granaatappelpitjes erdoor.

Schep het yoghurtmengsel op een bord en garneer met de komkommer en de granaatappel. Eventueel kunt u er ook een hardgekookt ei aan toevoegen. Een olijf maakt het af.

Met dank aan Hans Knot

Geen reactie's

Geef een reactie