
17 mei Hartig zoete aardappelbroodjes
Dr. August Oetker (1862-1918) had veel in zijn mars. Aan zijn puddingen heb ik me nooit bezondigd; ik gebruikte slechts één ding uit zijn assortiment en dat was waarmee hij in 1891 beroemdheid verwierf. Een dokter was hij trouwens niet, maar apotheker. Ik heb het over bakpoeder, een kant-en-klaarmengsel dat je aan een cakebeslag toevoegt zodat het gaat rijzen.
Bakpoeder bestaat uit een zout (natriumbicarbonaat), een zuur en een zetmeel. Oetker noemde zijn product Backin. Dat verpakte hij in zakjes van 16 gram: precies genoeg voor een pond meel. Die zakjes zijn tot op heden in de handel, je koopt er vijf voor 89 cent. Daarmee is Oetker niet de goedkoopste: de concurrent verkoopt er zes voor 39 cent. Die zakjes bevatten een grammetje minder bakpoeder.
En alhoewel Oetker niet de uitvinder was van dit mengsel, was hij wel degene die door de slimme wijze van verpakken het gat in de markt vond. Dat zijn onderneming uitgroeide tot een miljardenbedrijf heeft hij niet meer meegemaakt. De misstappen die kleinzoon Rudolf-August (1916-2007) in de oorlog maakte ook niet. De nazaten deden pas in 2007 een boekje open over het naziverleden van de multinational – dat je kunt aanschaffen voor 29,95 euro.
Dus toen ik in de supermarkt de producten bekeek waarmee Dr. Oetker bepaalt niet bijdraagt aan de volksgezondheid, van diepvriespizza tot taartmix, besloot ik een zakje bakpoeder van de concurrent te nemen en daarmee aan het werk te gaan, met gezonde ingrediënten naar eigen keuze. Zo bakte ik mijn eigen simpele hartig zoete aardappelbroodjes.
Ingrediënten voor hartig zoete aardappelbroodjes met cranberry’s, lunchgerecht of tussendoortje voor 12 personen
3 eieren
300 g zoete aardappel (grof geraspt)
50 g zachte boter
75 g amandelmeel
6 g bakpoeder
50 g bloem
snuf zout en peper
snuf knoflookpoeder (eventueel)
1 volle theel. ras el hanout
50 g cranberry’s
olie om in te vetten
Neem een kom, doe de eieren erin en klop ze schuimig. Voeg de geraspte zoete aardappel toe en meng goed. Doe de zachte boter erbij, schep om. Voeg het amandelmeel, de bakpoeder en de bloem toe. Meng goed. Doe dan de kruiderij en de cranberry’s erbij. Schep goed door elkaar.
U heeft nu een stevig beslag. U kunt desgewenst verkruimelde feta toevoegen voor een extra hartige twist.
Schep het beslag lepelsgewijs in een cupcakevorm. Bestrijk de vormpjes eventueel met een beetje olie. Plaats deze in de oven en bak de zoete broodjes in ongeveer 20 tot 25 minuten op 190 graden goudbruin. Ik heb er twaalf gebakken. Ze zijn handig om mee te nemen en op het werk of onderweg op te eten.
Geen reactie's