Groentenrozetjes met een bruiloftsbittertje

Ze trouwden op zijn verjaardag, dan was het voortaan op 24 november dubbel feest. Wat mijn ouders tijdens hun bruiloft in 1956 hebben gegeten, kan ik ze niet meer vragen, ze zijn al lang dood. Erg mededeelzaam over die dag zijn ze ook nooit geweest. ‘s Avonds ging het bruidspaar met mijn oma mee naar huis. Een eigen woning liet nog lang op zich wachten, net zoals het nageslacht.
Met de onlangs opgedoken rekening van het feestmaal prijs ik me gelukkig. Plaats delict was het Wapen van Hengelo, op de rekening staat een fotootje van het etablissement afgedrukt. Waar zie je tegenwoordig nog witte gedrapeerde vitrage met precies in het midden een cyclaam op de vensterbank?
Achttien volwassenen waren bij het diner aanwezig, plus twee kinderen. De drankjes van de twee koetsiers staan apart vermeld: twee cola, twee cognac, twee klare, twee limonade. Gelukkig werd er na de kerkelijke huwelijksvoltrekking eerst ontbeten. De meeste dames kozen daarna voor een boerenmeisje, drie namen een glaasje advocaat. Bijna 4 liter citroenjenever ging erdoorheen, tegen 2,5 liter jonge klare, plus 21 glazen likeur, 1 glas pils en 23 glazen cola.

Ergens die dag zijn er ook nog 23 knakworsten gegeten. Er moest in totaal 282,30 gulden worden afgerekend.
U begrijpt: na deze dag kwamen de knakworsten er bij ons thuis niet meer in. Tijdens feesten en partijen maakte mijn moeder liefst alles zelf: salades, soesjes, cakejes. Geen recept heeft ze nagelaten, maar deze rozetjes zou ze hebben gewaardeerd.

Groentenrozetjes met ansjovis, voorgerecht voor 10 personen
Ingrediënten

100 g brede pasta (zoals fettucine)
1 kleine courgette
1 flinke pastinaak
2 wortels
2 blikjes ansjovis (à 45 gram), uitgelekt
Peper en zout
3 eieren
150 ml crème fraîche
10 olijven ter garnering
10 vormpjes (siliconen of grote cupcake)
Beetje olie om in te vetten

Groentetaart

Kook de pasta in ruim gezouten kokend water beetgaar. Spoel koud af. Snijd met een kaasschaaf of een groentepuntenslijper lange dunne slieren van de courgette. Gooi het donkergroen niet weg, dat geeft straks een mooi contrast. Schil de pastinaak en snijd die ook in slierten. Doe hetzelfde met de worteltjes. Pak drie slierten pasta en een sliert courgette tussen duim en wijsvinger en rol op. Plaats in het vormpje. Pak dan een sliert pastinaak en bevestig die tegen het rolletje. Wissel af met wortel, courgette en pastinaak zodat een rozet ontstaat. Snijd de ansjovis in de lengte doormidden en vlij een reepje of twee ansjovis tegen het groen aan. Klop de eieren met de peper, het zout en de crème fraîche los. Giet over de groenten, zet in de oven en bak in 30 minuten op 220 graden gaar. Serveer lauwwarm.

Wat is mijn eigen bruiloftsklassieker?

Nota02

Geen reactie's

Geef een reactie