
10 jun Goed gevulde paprika’s
Zongebruind door het leven gaan was in de bloedhete zomer van 1975 een absolute rage. Dagenlang lagen we aan de rand van het zwembad. Het hoofdbestanddeel van de lunch was wortel. Daar heb ik destijds, met mijn spierwitte huid, een immense hoeveelheid van weggeknaagd.
Worteltjes zouden het bruiningsproces van de huid bevorderen dankzij bètacaroteen, door dit stofje krijgen wortels hun oranje kleur. Dat ik oranje uitsloeg in plaats van bruin was een bizar neveneffect: gevalletje overdaad.
Hieraan moest ik denken toen ik onlangs een bijzondere folder onder ogen kreeg van het Oogfonds, een stichting die wetenschappelijk onderzoek financiert naar het voorkomen en het behandelen van oogaandoeningen. Hoe houd je je ogen in goede conditie? Een wortel bevat vitamine A en dat is goed voor je ogen, leerde ik destijds. Met de kennis van nu weten we meer.
Om uw netvliescellen goed te laten werken, is aanvoer van verse vetzuren belangrijk. Verder lijken omega 3-vetzuren belangrijk voor een goed werkende oogzenuw, daardoor is de kans op glaucoom minder groot. U kunt met omega-3-vetten ziektes als leeftijdsgebonden maculadegeneratie en glaucoom voorkomen of vertragen. Omega 3-vetten zitten bijvoorbeeld in vis, maar ook in walnoten.
Groenten en vruchten met een diepgroen, felgeel of oranje kleurtje blijken heel gezond voor je ogen. Denk aan groene asperges of oranje paprika’s. Deze groenten bevatten de gele kleurstoffen luteïne en zeaxanthine. Die beschermen uw ogen tegen uv-straling en het blauwe beeldschermlicht.
Met het gerecht van vandaag ging ik even terug in de tijd. Gevulde paprika’s waren in de jaren zeventig een populaire groente. Voor de vulling koos ik zalm en roomkaas met een genereuze hoeveelheid dille.
Ingrediënten voor gevulde paprika’s met gerookte zalm, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.
2 tot 3 gele of oranje paprika’s
scheut olijfolie
125 g warmgerookte zalmfilet
100 g mon chou (of een andere stevige roomkaas)
15 g dilleveertjes
peper naar smaak
2 eetl. ingemaakte kool of kimchi (ik nam rode Beetroot Kraut uit de natuurwinkel)
schijfjes limoen
Was de paprika’s en snijd de bovenkant (het dakje) eraf. Verwijder de zaadlijsten. Besmeer zowel de dakjes als de paprika’s met olijfolie. Zet rechtop op een ovenplaat. Leg de dakjes ernaast. Rooster de paprika’s 20 tot 25 minuten op 190 graden in de (hete)luchtoven.
Neem een kleine beslagkom en meng daarin de zalmfilet met de roomkaas en de dilleveertjes. Voeg peper toe. Kneed tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Leg een eetlepel kool in het paprikabakje. Duw aan. Vul aan met het zalm-roomkaasmengsel. Zet het dekseltje erbovenop en schuif de paprika weer in de oven. Verwarm gedurende 15 minuten op 200 graden. Garneer met de limoenschijfjes. Ik combineerde dit gerecht met gewokte groene asperges.
Geen reactie's