geroosterde aardappelen met komijn

Geroosterde aardappelen met komijn

Van alle nieuwe producten die het afgelopen jaar in de supermarkt verschenen, viel het me op dat het merendeel volstrekt onnodig en ongezond is. Neem bijvoorbeeld Innocent Juicy Water lemon & lime.

De fabrikant zegt over dit product: ‘Als je ooit strandt op zee met een zak citroenen, dan is het handig om te weten dat de meeste citroenen drijven. In ons juicy water lemon & lime zit citroen. Je kunt het flesje dus als een reddingsboei gebruiken. Het slechte nieuws is dat limoenen niet drijven. Dus er is een kans dat je toch zinkt.’

Conclusie: uiteindelijk gaan we er allemaal aan.

De Belgische chipsbakker Croky maakt het ook bont. Ik las op de website: ‘Natuurlijk zijn chips niet gezond! Daar winden we geen doekjes om. Je kan er gerust af en toe van genieten, maar natuurlijk met mate. Zorg voor voldoende beweging en eet genoeg groenten en fruit.’

Dat is absoluut noodzakelijk, want de nieuwe ster aan het firmament is de Croky Sweeties Churros: een zoete en vette aardappelversnapering.

Sinds begin 2025 is de inhoud van Croky’s grootverpakkingen trouwens gestegen van 175 naar 200 gram. Genereus? Welnee. Simpelweg komt dat neer op meer ongezondheid voor hetzelfde geld.

Het is de hoogste tijd om het mes zelf te hanteren. Koop allereerst vastkokende aardappelen. Bijvoorbeeld een roodschillige uit de supermarkt en zijn prachtige paarse broertje, de Vitelotte noir die ik in een biologische winkel vond.

Als we deze aardappelen in stukken snijden en in de oven roosteren met toevoeging van een beetje kruiderij en lekkere olijfolie, dan staat er zonder veel moeite een lekker bijgerecht op tafel, wellicht gezonder dan een zak chips.

Drink er gerust een glas bruiswater bij met een scheutje limoensap.

Geroosterde aardappeltjes met komijn, bijgerecht voor 2 personen.
4 truffelaardappelen (Vitelotte noir), ongeschild
4 roodschillige aardappelen, ongeschild
komijnzaadjes naar smaak, gevijzeld
flinke scheut olijfolie
peper en zout
ter garnering: zeer fijngesneden bieslook
1 stuk bakpapier

Was de ongeschilde aardappelen, verwijder de eventuele oogjes en zwarte plekken. Snijd de aardappelen in blokjes of plakken. De truffelaardappelen zien er prachtig uit als u ze in plakken snijdt, ze hebben een mooi paars marmermotief. De roodschillige aardappelen snijdt u in blokjes. Was de plakjes en blokjes en dep droog.

Neem een bakplaat, beleg die met een vel bakpapier en stort de aardappelen erop. Vijzel de komijn en verdeel over de aardappelen. Besprenkel het geheel met olijfolie en verdeel goed. Rooster de aardappelen gaar in de oven gedurende 25 tot 30 minuten op een temperatuur van 200 graden. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met de bieslook.

Lekker in combinatie met een kruidige salade.

Geen reactie's

Geef een reactie