07 okt Flamiche dinantaise, Waalse kaaskoek
Na een bezoek aan het Waalse Dinant realiseerde ik me dat bij bakkerij Maison Jacobs hét middel tegen overgewicht te koop is. Ik zag er goudbruine koeken in wel vijftig vormen: van een hond tot een vis tot een fiets.
Toen ik de hond koos, waarschuwde de verkoopster mij: ‘Deze couques de Dinant kunt u niet zomaar eten, dan gaan uw tanden eraan. U breekt er een klein stukje af en dat doopt u in de thee of koffie. U kunt er ook op zuigen.’ Ze pakte de hond zorgvuldig in en gaf mij een A4’tje met achtergrondinformatie mee.
Deze koek vond zijn oorsprong in de 15de eeuw, tijdens de belegering van de stad door Karel de Stoute. Aan voedsel was groot gebrek, behalve aan tarwe en honing. De inwoners maakten daar een deeg van en goten het in de mallen van de koperslagers. Vervolgens ging de koek de oven in. Door de hardheid was deze versnapering ook zeer geschikt als wapentuig.
‘Hang die koek maar in de kerstboom’, zei de verhuurster van mijn vakantiehuis. ‘Die is echt niet te eten.’ Ze had gelijk. Erop zuigen had geen zin. Ze gaf me een alternatief: het recept voor de flamiche Dinantaise, een kaaskoek.
Ook bij deze koek hoort een verhaal: ooit ging een boerin naar de markt en kocht boter, kaas (de plaatselijke Romedenne) en eieren. Toen ze ten val kwam, zag ze dat op de bodem van haar tas – met enige fantasie – de vulling voor de Dinantaise lag.
Romedenne is hier moeilijk verkrijgbaar: ricotta bleek een goed substituut.
Ingrediënten voor flamiche Dinantaise, bijgerecht voor 4 tot 8 personen.
voor het deeg
250 g bloem
snuf zout
3 eieren
50 g boter + extra om in te vetten
voor de vulling
250 g ricotta
50 g boter
3 eieren
eventueel: flinke snuf knoflookpoeder
Neem een kom en stort de gezeefde bloem met het zout erin. Klop de eieren erdoorheen. Voeg de boter toe. Kneed tot een soepel deeg. Indien het te vochtig is, voegt u extra bloem toe. Is het te droog, doe er een scheutje melk bij. Dek af en leg in de koelkast.
Doe in een beslagkom de ricotta. Voeg de zachte boter toe en klop de eieren erdoorheen. Mix tot een glad mengsel. Rol de helft van deeg uit en beleg er een ingevette springvorm van 18 centimeter mee. Giet de helft van de vulling erin.
Deeg en vulling zijn voldoende voor twee kaaskoeken. Zo heb ik een naturel versie gebakken (25 minuten op 190 graden in de (hetelucht)oven), en van de andere helft van het deeg en de vulling eentje met knoflook. Warm is de flamiche het lekkerst. Serveer met een salade.
Geen reactie's