vetbekkies

Project Vetbekkies

Wat gebeurt er als je gedurende drie weken koolhydraten van het menu schrapt en die vervangt door vetrijk voedsel? En dan zijn we er nog niet: wat als je ook nog eens 1.000 calorieën extra eet, bovenop dat wat je normaal binnenkrijgt? *

Voedingskundige Yneke Kootstra en ik nemen de proef op de som. Kom je aan? Gaat je cholesterolgehalte omhoog? Hoe zit het met je bloedsuikerspiegel? En hoe reageren je darmen (lees: het microbioom) op deze verandering? Maar ook, wat zet je op tafel?

Sinds de jaren zeventig zit vet in het verdomhoekje, eet de mensheid mager en zijn we desalniettemin dikker dan ooit. Kootstra heeft een prima gewicht. Ik weeg duizenden grammen te veel. We gaan dan ook op onderzoek uit.

 

Hoe zit Project Vetbekkies eruit?

 

We zijn maar met zijn tweeën en dat is niet echt wetenschappelijk. Toch hebben we aan de zijlijn wat wetenschappers en artsen gevonden die meedenken en dat zorgt toch voor een wetenschappelijke ‘touch’. Zo zijn we drie weken geleden al begonnen om de uitgangswaarden te bepalen. Schematisch ziet dat er zo uit:

T = -3 weken
metingen: bloeddruk, homatest, cholesterol en microbioom. Uiteraard ook gewicht en verder meten we vanaf dat moment het energieverbruik en voeren we onze voeding in op de eetmeter.

T= 0
Op 4 oktober beginnen we met een ketogeen dieet. We zorgen dat we minder dan 50 gram koolhydraten binnenkrijgen en ongeveer 1 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht. De rest is vet. Roomboter, zure room, olijfolie en vet uit noten en bijvoorbeeld avocado. En met die vetten gaan we er voor zorgen dat we 1.000 (!) kilocalorieen meer binnenkrijgen dan we de afgelopen drie weken gemiddeld nuttigden. Voor mij is dat 2.500 -2600 kcal.

De komende dagen meten we de ketonen in de urine met strips. Verder hebben we vanochtend weer een homatest gedaan en is het cholesterol weer gemeten. Bloeddruk, gewicht, activiteit en energie-inname blijven we meten en invoeren.

T= 3
Op dat moment mogen we stoppen met het ketodieet en gaan we weer normaal eten met een normale energie-inname. Gaan we wat missen? Alle metingen doen we nog een keer. Ook de microbioomtest.

T= 6
Na zes weken gaan we nog eens meten. Zijn we weer bij de uitgangswaarden of is er iets veranderd? We zijn erg benieuwd wat dit experiment met ons gewicht doet. Want theoretisch zou je moeten aankomen. En omdat we ook niet het allergezondste vet naar binnen werken, wat is het gevolg op onze bloedwaarden en microbioom? We verwachten veranderingen en we delen graag onze ervaringen!

* In navolging van de diëtisten Connie Hoek, de als eerste in 2015 dit dieet volgde, en Teuni Verhagen, die het experiment in 2020 ook aanging, bleek dat hun gewicht niet toenam. Hoe kan dat? Dat willen we graag weten.

Trek in een lekker vet recept?

6 Reactie's
  • Ilde van Helvoort
    Geplaatst op 06:44h, 05 oktober Beantwoorden

    Heel veel succes, ik volg

    • marielouise
      Geplaatst op 16:21h, 05 oktober Beantwoorden

      Leuk Ilde!

  • Nicolette
    Geplaatst op 15:30h, 24 november Beantwoorden

    Ik ben benieuwd naar jullie resultaat. Kan het nergens vinden

    • marielouise
      Geplaatst op 15:34h, 24 november Beantwoorden

      Hallo Nicolette, het resultaat van de laatste metingen laat nog even op zich wachten! Afgelopen maandag heb ik het laatste microbioomsample ingestuurd. Een tipje van de sluier: niets aangekomen. Geen gram.

  • Manjo
    Geplaatst op 18:32h, 07 maart Beantwoorden

    Hallo Marie Louise, is er al iets meer bekend? Ik ben namelijk heel benieuwd.
    En nog een vraagje: aten jullie op wat vette avocado na helemaal geen groente? Ik weet dat in groente ook koolhydraten inzitten, maar wel andere dan in brood en suiker. Ik kan me voorstellen dat je groente ook nodig hebt voor vezels en o.a. vitamines.

    • Marie Louise Schipper
      Geplaatst op 10:20h, 10 maart Beantwoorden

      Hallo Manjo, we zijn het stuk op dit moment aan het schrijven. Het wordt binnenkort gepubliceerd in het Voeding Magazine, het blad van de Nederlandse Zuivelorganisatie. Ik kan er om die reden nog niet veel over zeggen. We probeerden onze koolhydraatinname onder de 50 gram per dag te houden. Ik at wel groente en blauwe bessen, frambozen en kersen (uit de diepvries). Daar zitten niet veel koolhydraten in. De gemiddelde inname is 200 tot 350 gram koolhydraten per dag, voor iemand die ‘normaal’ brood, pasta, rijst en dergelijke eet.

Geef een reactie