Hartige boekweitwafels

Hartige boekweitwafels met tomatensalsa

Mijn pogingen om een gezonde koek zonder suiker op tafel te zetten, waren vaak kansloze missies. Ik kan het weten, na talloze volkoren misbaksels. Toch blijf ik het proberen.

Met boekweitmeel als hoofdingrediënt zit je goed, want het is rijk aan vezels, het is eiwitrijk en ook nog eens behoorlijk verzadigend. Boekweit in een baksel kan smakelijk zijn, maar dan moet je wel de grijze kleur voor lief nemen. Lastig als het oog ook wat wil.

Een keukenhulpstuk bood uitkomst: het wafelijzer. De uitvinder van het eerste gepatenteerde wafelijzer was trouwens Cornelius Swartwout, een Amerikaan met Nederlandse voorouders. In 1869 vroeg hij patent aan. Het ijzer had een handvat en een sluiting om de twee delen gesloten te houden als je het omdraaide.

Mijn wafeltje kwam als Assepoester uit het ijzer. Of was het mooi van lelijkheid? Met een tomatensalsa erop kon deze gezonde versie eindelijk de concurrentie aan. Nou ja, bijna.

Hartige boekweitwafelts met tomatensalsa, bijgerecht voor 4 tot 8 personen.

Voor de wafels
100 g boekweitmeel
100 g volkoren rijstmeel
peper, zout en knoflookpoeder naar smaak
eventueel: 1 theel. zwarte knoflookkorrels (Mill & Mortar)
8 g bakpoeder
2 eieren
200 ml melk
boter of neutrale olie (om in te vetten)
eventueel: geraspte parmezaan

Voor de topping
100 g gemarineerde tomaatjes
15 takjes bieslook, fijngesneden
knoflookpoeder naar smaak
1 theel. groene ingelegde peperkorrels (Carbonell, verkrijgbaar in de grote supermarkt)
eventueel: 1 eetl. rauwkostsalade (bijv. zoetzuur van Kühne)
zeste van een ½ limoen
scheut zachte olijfolie
scheut appelciderazijn
eventueel: geraspte parmezaan

Neem een beslagkom en meng het meel met de kruiderij en het bakpoeder. Mix de eieren schuimig in een mengbeker. Voeg de melk toe en klop door het meel. Laat het stevige beslag even rusten. Liefhebbers van extra hartig kunnen geraspte parmezaan naar smaak toevoegen.

Maak in de tussentijd de topping: doe de tomaten in een schaal. Snijd de partjes eventueel fijner. Voeg de bieslook toe. Strooi er knoflookpoeder overheen. Doe de peperkorrels erbij. Was een limoentje en schaaf sliertjes van de schil met een citroenrasp. Doe die erbij. Voeg de rauwkostsalade toe. Maak een vinaigrette van olijfolie en azijn. Doe peper en zout en eventueel geraspte parmezaan erbij. Meng alles goed. Zet apart.

Vet het wafelijzer in met een beetje boter of neutrale olie. Giet het beslag soeplepelgewijs in de vorm en bak de wafels gedurende een minuut of vier. Controleer of ze gaar zijn, geef eventueel een minuutje extra. Maak de volgende. Ik heb er acht gebakken.

Serveer met de salsa, of zet die ernaast. Warm zijn ze het lekkerst. Bietjes met appel en zure room smaken er ook goed bij.

Geen reactie's

Geef een reactie