25 jul Bloemkoolmuffins op z’n Trumps
Hoe breng je een verstokte groentehater tot inkeer? Voor die uitdaging zag de oud-lijfarts van Donald Trump zich gesteld. De president van de Verenigde Staten staat bekend als iemand die het liefst dagelijks een McDonald’s-maaltijd eet en die staan nu eenmaal niet bekend om de vezelrijkheid.
Dokter Ronny Jackson paste een methode toe die iedere ouder wel kent: hij vermomde de groenten. Deze goocheltruc is gebaseerd op de volgende theorie: aardappelpuree die mede bestaat uit bloemkool, kan gewoon doorgaan voor aardappelpuree. En daarmee had hij de presidentiële bloemkoolhater tuk.
Jackson had meer in petto voor Trump. Hij maakte ook gebruik van leefstijlinterventies om ongezond gedrag te veranderen. Hij paste een psychologische truc toe. Zo maakte de arts het de president moeilijk om aan zijn geliefde vanille-ijs te komen door het te verstoppen. Dit foefje is gebaseerd op de gedachte dat de hunkering afneemt als de lekkernijen niet meer in het zicht zijn. Als afleiding niet helpt en je toch wil snoepen, moet je in beweging komen.
Ik moest aan de dokter denken toen ik hoorde dat het diner tijdens de Navo-top van onlangs uit lokale seizoensgroenten zou bestaan. Hollandse bloemkool dus. Om die op een lekkere manier te vermommen kun je er ook hartige muffins van maken.
Ik gebruikte een restje zelfrijzend amandelmeel in combinatie met patentbloem en een beetje bakpoeder. U kunt deze muffins trouwens extra pit geven met een snuf Mexicaanse of Afrikaanse kruiden.
Ingrediënten voor bloemkoolmuffins, lunchgerecht voor 3 tot 6 personen.
150 g bloemkoolroosjes
½ rode paprika, in fijne reepjes
10 g platte peterselie, fijngehakt
150 g zelfrijzend amandelmeel (supermarkt)
100 g patentbloem
5 g bakpoeder
snuf kurkuma
snuf Picadillo-kruiden
flinke snuf peper en zout naar smaak
3 eieren
flinke scheut olijfolie
200 g (komijne)kaas, in piepkleine blokjes
Snijd de bloemkool in roosjes en de paprika in kleine reepjes. Gedeelten van de stronk kunt u ook gebruiken, snijd mooi fijn. Doe hetzelfde met de peterselie.
Neem een beslagkom en meng de droge ingrediënten. Laat het beslag even staan. Klop de eieren los in een andere kom en giet de olijfolie erbij. Voeg de kruiderij toe. Roer goed. Giet het eimengsel bij het meelmengsel en kneed tot een soepel deeg.
Doe dan de bloemkool, de paprika en de peterselie en de piepkleine kaasblokjes bij het beslag. Houdt u niet van komijnekaas, dan volstaat een lekkere belegen boerenkaas ook. Gebruikt u liever een schapenkaas, dan is een stuk verkruimelde feta ook lekker.
Schep het beslag in een (ingevette) muffinvorm, schuif op een bakplaat en bak gedurende 20 tot 25 minuten op 180 graden goudbruin in de (hetelucht)oven. Ik bakte zes grote. Leuk voor een picknick of als lunchgerecht.
Geen reactie's