Haar belangrijkste taak was een degelijke gezonde maaltijd op tafel te zetten en dan vooral op hooggespannen momenten: tijdens de feestdagen, voor schoonmoeder die onverwacht een bezoek bracht, voor de zieken en de zwakken, en zelfs voor die vervelende vrijgezelle oom Emil die altijd in de herfst langskwam en iets bijzonders verwachtte. Iets wat hij thuis niet kreeg. Ook dat nog.
Deze gerechten waren bedoeld om de keukenstress te reduceren. In het boek staan duidelijke serveertips. Een ovenschotel met asperges, de Spargelauflauf, was eenvoudiger te bereiden dan de andere recepten. De in stukken gesneden asperges gingen in een beslag van eieren, meel, melk en room, eventueel gelardeerd met ham. Ik ging met het recept op de loop en sneed de asperges in de lengte in vieren, dat zag er onverwacht mooi uit.
Ingrediënten voor een voedzame Aspergeschotel, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.
500 g asperges
500 g aardappelen (iets kruimig)
boter
50 g biologische achterham, in flinters
2 eieren
chilivlokken naar smaak
zout naar smaak
1 volle eetl. crème fraîche
geraspte Parmezaanse kaas ter garnering
platte peterselie ter garnering
Schil de asperges en snijd de kontjes eraf. Doe de ze met de schillen in een grote pan. Voeg een kleine hoeveelheid water toe en leg de asperges op de schillen, zodat ze net onder staan. Voeg desgewenst een snuf zout toe.
Kook de asperges gedurende 3 minuten, zet daarna het vuur uit. Laat de asperges voor deze ovenschotel 15 minuten in het hete water staan, dan zijn ze bijtgaar. Haal ze vervolgens uit het water. Bewaar het kookvocht, lekker voor een aspergesoepje.
Kook de aardappelen bijna gaar, giet af en laat even afkoelen. Snijd ze in plakjes. Neem een gesloten bakvorm, vet in met boter. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de bakvorm, begin vanuit het midden. Laat de buitenste rand vrij, daar komen de asperges. Drapeer de hamflinters rond de aardappelen.
Snijd de asperges in de lengte in vieren en leg ze in de schaal. Klop de eieren los, met de crème fraîche, de chilivlokken en het zout. Giet het mengsel eroverheen. Garneer met de kaas en de peterselie. Schuif in de (hetelucht)oven en bak goudbruin in 30 minuten op 200 graden. Serveer warm.
Trek in asperges met bloedsinaasappelsaus?
Met dank aan Jana Knot.
Geen reactie's