andijviestamppotje met knapperige kikkererwten

Andijviestamppotje met knapperige kikkererwten

Om op het moment in de Verenigde Staten gezond te blijven, is een uitdaging. Onlangs kondigde voedingswetenschapper Kevin Hall aan dat hij de National Institutes of Health ging verlaten, een medisch onderzoeksagentschap dat onderdeel is van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Daarmee is na 21 jaar het onderzoek naar de gevolgen van het eten van ultrabewerkt voedsel tot stilstand gekomen.

Dit soort voedsel heeft in de fabriek complexe bewerkingen ondergaan. Halls onderzoeksgroep heeft aangetoond dat dit zwaarbewerkte eten en drinken leidt tot een hogere calorie-inname. Denk aan vleeswaren, granola’s, frisdranken, broodsalades en kant-en-klaarmaaltijden. Dikmakers bij uitstek, met als gevolg een enorme toename van het aantal mensen met obesitas en diabetes type 2.

Halls onderzoek was toonaangevend, zorgvuldig en baanbrekend, maar lag dankzij de regering-Trump onder vuur. De wetenschapper ervoer overheidscensuur en kon niet meer instaan voor onderzoeksonafhankelijkheid. Dus ging hij met vervroegd pensioen.

Ongeveer 80 procent van het supermarktaanbod is in meer of mindere mate bewerkt. Tijd om maar weer eens het mes ter hand te nemen en een fris stamppotje te bereiden dat goede vetten en groente bevat en knapperige kikkererwten.

Ingrediënten voor andijviestamppotje met knapperige kikkererwten, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

1 pot of blik kikkererwten, uitlekgewicht ongeveer 400 g, bewaar het vocht

Kruidenmengsel
flinke snuf komijnpoeder
chilivlokken naar smaak
zout
flinke snuf knoflookpoeder
scheut olijfolie om in te bakken
Spaans pepertje, in ringetjes
6 takjes tijm

De stamppot
2 zoete aardappelen (ik nam paarse van niet al te groot formaat)
1 stronk andijvie, fijngesneden
rasp van 1 limoen

Saus
kikkererwtenvocht
scheut olijfolie (voor salades)
scheut limoensap
knoflookpoeder
1 tot 2 theel. mosterd

Laat de kikkererwten goed uitlekken en bewaar het vocht. Neem een kommetje en maak een mengsel van het komijnpoeder, de chilivlokken, het zout en het knoflookpoeder. Doe de kikkererwten erbij. Giet er een lekkere scheut olijfolie bij. Meng goed.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Spreid de kikkererwten erover uit. Leg de ringetjes rode peper erop. Doe de takjes tijm erbij. Schuif de plaat in de oven en rooster de kikkererwten in 20 tot 25 minuten krokant op 200 graden in de (hete)luchtoven.

Schil de zoete aardappelen, snijd ze in grove stukken. Stoom of kook ze gaar. Dat gaat tamelijk rap, sneller dan gewone aardappelen. Laat even uitdampen.

Mix in de tussentijd het kikkererwtenvocht met de olijfolie lobbig. Voeg limoensap en knoflookpoeder toe. Breng op smaak met de mosterd. Doe bij de aardappelen (ongeveer 4 eetlepels). Het eventuele restant kunt u in de koelkast bewaren. Voeg de andijvie toe en stamp tot een puree. Pak de borden en schep de puree in een serveerring. Duw aan en verwijder de ring. Stort de kikkererwten erbovenop. Garneer met de limoenrasp. Eet meteen op.

Geen reactie's

Geef een reactie