Het zuigflesjessyndroom (tandbederf)

Onlangs vierden ze hun honderdste verjaardag, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. Niet dat ik die dag in mijn agenda heb staan, ik las het op hun website. Reden tot feest? Ja. Sinds een halve eeuw wordt het kunstgebit niet meer als een prima alternatief voor rotte tanden gezien, is door fluorcampagnes cariës teruggedrongen en gaan de meeste mensen tegenwoordig twee keer per jaar naar de tandarts.

Dat betekent dat momenteel de gaatjes in gebitten van jongeren zijn verminderd, maar dat een ander probleem de kop opsteekt. Erosie. De oorzaak? Frisdrank, fruitsap en breezertjes. Het zuur in die drankjes lost het glazuur van de tanden op. Bij sommige kinderen is het gevolg dat ze kleine donkere tanden krijgen. Het wit is verdwenen.

Het citroenzuur en appelzuur dat in vruchtensapjes zit, is al even slecht voor de tanden en kiezen als het fosforzuur – dat een frisdrankingrediënt is. Al die zuren zijn desastreus voor kindergebitjes. In 1998 toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat tanderosie bij 3 procent van de 12-jarigen in Nederland voorkwam. In 2010 bleek dit percentage te zijn gestegen tot 42 procent. Zuigflesjes met diksap zijn niet alleen dikmakers, ze hebben dus ook een verwoestende werking op het gebit. Dunner glazuur maakt tanden en kiezen gevoeliger voor warmte en kou. Als  glazuur verdwijnt, kan ook het tandbeen verdwijnen. Wat weg is, komt niet meer terug.

Er is trouwens nog een onverwachte groep die veel last heeft van tanderosie: atleten. Dat bleek uit onderzoek dat in 2013 is gepubliceerd in The British Journal of Sports Medicine waarbij driehonderd deelnemers aan de Olympische Spelen zijn onderzocht. Bijna de helft had last van erosie. Tijdens wedstrijden en trainingen gebruiken zij veel suikerrijke maaltijden en drankjes. Bijna alle koolhydraatrijke sportdranken hebben ook een hoge zuurgraad. De onderzochte atleten hadden trouwens ook opmerkelijk vaak last van tandbederf (55 procent).

Foto: Library of Congress, 1941. De tandartsbus.

Geen reactie's

Geef een reactie