Mary’s rozetjes

Ooit rozetjes gemaakt oftewel duchess potatoes? Hoofdbestanddeel is aardappelpuree. Erg lekker. Mijn duchess potatoes bevatten meer vezels dan het origineel, hebben ook die adellijke uitstraling en zijn misschien wel gezonder.

Wie de hertogin in kwestie was, valt niet met zekerheid te zeggen, maar er is wel een verfijnd aardappelgerecht naar haar genoemd: duchess potatoes. Boze tongen beweren dat zo’n delicaat gerecht niet kan zijn bedacht door hertogin Maria Adelheid van Cambridge (1833-1897), ook wel bekend onder de naam Fat Mary. Zij was behoorlijk mollig en dol op lekker eten. Met haar echtgenoot hield ze er een uitbundige en onmatige levensstijl op na, kwam altijd geld tekort en moest dan bedelen bij haar nichtje, koningin Victoria.

De populaire Mary woog op het toppunt van haar roem meer dan 125 kilo en stierf aan hartfalen op 63-jarige leeftijd. Haar dochter, de latere queen Mary, was overigens broodmager.

Duchess potatoes of pommes duchesse zijn van origine een Franse klassieker. Hoofdbestanddeel is aardappelpuree, in rozetjes op een bakplaat gespoten. Erg lekker. Mijn duchess potatoes bevatten meer vezels dan het origineel, hebben ook die adellijke uitstraling en zijn misschien wel gezonder.

Duchess potatoes,
Ingrediënten voor 4 personen

– 150 g blonde linzen, gekookt

– 2 pastinaken, geschild, in plakken

– 1 zoete aardappel, geschild, in plakken

– olijfolie en wat boter

– eventueel wat melk

– 1 dessertl. crème fraîche

– 1 theel. ras el hanout

– peper en zout

– verse koriander

– extra: spuitzak

Was de linzen en kook ze volgens voorschrift gaar. Snijd in de tussentijd de groenten in gelijke plakken, besprenkel met olijfolie en rooster langzaam gaar, gedurende 25 minuten op 220 graden (keer regelmatig, ze mogen niet zwart worden). Giet de linzen af, laat uitdampen.

Pak een stamper of pureeknijper en maak een mooie gladde puree van de linzen, de pastinaken en de zoete aardappel. Voeg desgewenst wat boter of een scheut melk toe, maar het mengsel mag niet te vochtig worden. Breng op smaak met voldoende peper, zout en ras el hanout (of vadouvan-kruidenmengsel, te koop bij de grote supermarkt). Voeg de crème fraîche toe en klop erdoorheen.

Neem een bakplaat, bekleed die met bakpapier. Pak dan een spuitzak met een kartelmondje en vul deze aan een zijde met de puree. Knijp de lucht eruit. Spuit onder een hoek van 80 graden mooie rozetten op de plaat. Mocht het er de eerste keer niet perfect uitzien, weet dan dat de smaak prima is en ach, oefening baart kunst.

Schuif in de oven en bak ze gedurende 15 minuten op 230 graden. Garneer met wat verse blaadjes koriander. Serveer bij de borrel of met een salade. Stoofvlees smaakt er trouwens ook prima bij.

Geen reactie's

Geef een reactie