Oma Celia’s kippensoep

Negentien pannetjes kippensoep stonden in het laboratorium van het Nebraska Medical Center in Omaha in de Verenigde Staten te dampen. Die soep diende in 1998 voor wetenschappelijk onderzoek: helpt kippensoep tegen verkoudheid en griep?

Onderzoeksleider en longarts Stephen Rennard vermoedde van wel. In een van die pannetjes bevond zich namelijk het befaamde brouwsel van zijn echtgenote Barbara, naar een oud recept van haar oma, Celia Fleischer. Kippensoep geldt in de Joodse traditie ook wel als Joodse penicilline, schrijft Rennard in zijn studie.

In alle onderzochte kippensoepen (ook de kant-en-klare versies van Lipton, Campbell en Knorr) bleken in meer of mindere mate heilzame stofjes te zitten, in die van oma Celia het meest, waarschijnlijk omdat daaraan een flinke portie groente was toegevoegd. In het onderzoek staat haar receptuur vermeld. Geen klassieke kippensoep, geeft Rennard (67) in een mailwisseling toe. ‘Iedereen geeft er zijn eigen draai aan en dat is juist goed.’ Koortsig als ik was, nam ik dat advies ter harte.

Oma Celia’s kippensoep
Ingediënten voor 4 tot 6 personen
1 kip
olijfolie
1,5 citroen (biologisch)
takjes rozemarijn en tijm
minstens 2 liter water
2 tot 3 takjes lavas
scheut worcestersaus
bosje selderij
2 grote uien
1 grote zoete aardappel
3 pastinaken
6 wortelen
half bosje krulpeterselie, gehakt

Neem een kip. Wrijf die in met olie en kruid met peper en zout. Pak uw Römertopf, plaats de kip, leg er plakjes citroen, takjes rozemarijn en tijm op (of in) en braad gedurende anderhalf uur op 190 graden (of hanteer uw eigen braadwijze). Hou het gare kippenvlees apart, dat gebruikt u niet voor de soep. Bewaar het braadvocht.

Neem een grote soeppan, doe er voldoende water in en trek van de botten en het vel een krachtige bouillon. Voeg er wat lavas aan toe (indien u heeft). Het vocht uit de Römertopf doet u er ook bij. Voeg de worcestersaus en de selderij toe en laat uren (minstens 4) zachtjes koken. Zeef daarna de bouillon.

Schil en snijd de uien, de zoete aardappel, de pastinaken en de wortelen in plakjes van een centimeter dikte. Besprenkel met olijfolie en spreid uit op een bakplaat. Rooster de groenten 20 minuten op 200 graden (keer halverwege om). Proef of ze gaar zijn, geef zonodig nog wat extra tijd.

Doe de groenten daarna in een hoge kom, voeg wat bouillon toe en zet de staafmixer erop. Pureer tot een gladde massa. Voeg die bij de bouillon. Breng op smaak met peper en zout. Warm nog even goed door en garneer met peterselie. Ik was snel weer beter.

Op dit filmpje ziet u het echtpaar Rennard in de keuken. Barbara Rennard kookt kip en groenten tegelijkertijd.

Geen reactie's

Geef een reactie