Japanse pannekoekjes als een poffertje

Dikkerdjes zie je er zelden. Japan kent een jaloersmakend laag overgewichtscijfer, maar daar lijkt een einde aan te komen.

In het Shinsaibashi-district in Tokio is sinds een paar jaar Kawaii Panbo geopend, een kleine pannekoekentent waar het storm loopt. Het bedrijfsconcept is simpel. Rijg een pannekoekje (met een doorsnede van 3 centimeter) aan een houten satépen, wissel af met wat stukjes fruit; vijf pannekoekjes, vijf stukjes fruit. Bovenop prik je een marshmallow. Serveer in een olijke doos. Dan overgiet je het geheel met honing, chocolade-, karamel- of custardsaus. Alle vier kan ook. Voor de grootste, die van 40 centimeter, betaal je 7 euro.

Japanners zijn doorgaans niet zo gediend van suikergoed. Toen ik de foto’s van dit fenomeen op sociale media zag, waren het vooral juichende jongeren die er hun tanden in zetten. Het maken van een gezonde variant leek mij een uitdaging; toch het was niet eenvoudig om een mooi cake-achtig pannekoekje te krijgen. In de originele receptuur werk je met een bakring. Daarmee krijg je prachtige dikke koekjes, maar helaas kreeg ik ze er 1. niet goed uit, 2. duurde het wel heel lang eer ik een flinke productie had. Aan een stokje rijgen was ook geen eenvoudige zaak (zie foto onder). Mijn oude gietijzeren poffertjespan bood soelaas.

Japanse pannekoekjes met fruit
Ingrediënten voor 4 personen

Voor de pannekoekjes:
– 2 eieren
– 1 koffiekopje karnemelk
– snuf zout
– 6 volle theel. suiker
– 1 eetl. mayonaise
– 75 g bloem
– 30 g amandelmeel
– 1/2 theel. bakpoeder
– 1/4 theel. baksoda
– neutrale olie

Voor de garnering:
– 1/2 doosje diepvriesfruit, ontdooid (braam, kers, bes)
– scheut diksap
– 8 aardbeien, in plakjes
– 2 kiwi’s, in plakken
– doosje kaapse goudbes (banaan kan ook)

Klop de eieren schuimig in een mengbeker. Voeg de karnemelk, het zout, de suiker en de mayonaise (dat schijnt wonderen te doen) toe en meng goed. Doe dan de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en de baksoda erbij en blijf kloppen.

Zet een zware poffertjespan op hoog vuur en laat goed warm worden. Giet wat olie erin, verdeel met een keukenkwast goed over de holletjes (test met een druppel beslag; gaat dat bruisen, dan is uw pan heet genoeg). Zet het vuur lager. Lepel het beslag erin (tot halverwege het holletje) en laat een minuut of 5 zachtjes bakken. Het deeg rijst. Als zich belletjes vormen op de bovenkant, kunnen de poffers worden gekeerd. Bak dan nog eens 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de Japanse pannekoekjes de pan, leg op een bord en laat iets afkoelen.

Pureer in de tussentijd het diepvriesfruit, voeg een scheut diksap toe en een beetje water. Zet apart. Snijd het andere fruit in plakjes. Pak een prikker, begin met rijgen en giet er wat saus overheen. Bak een nieuwe lading en rijg wederom. Tot slot de poffer in rum drenken als beloning na de gedane arbeid, is ook een optie.

Nog meer pannekoekjes? Deze uit Zweden zijn ook lekker.

Geen reactie's

Geef een reactie