Eet meer! (hartige taart)

Wie ooit gewicht wilde verliezen en op advies van de diëtist heeft geprobeerd een vier­persoonsboeren­omelet te bakken in één eetlepel olijfolie, die weet waarover ik het heb. Staan diëtistes zelf wel in de keuken? Karine Hoenderdos doet dat. In haar onlangs verschenen boek Eet meer! Lekker in je vel met Puur­Gezond (Scriptum, 22,30 euro) geeft zij zeventig recepten en veertien dagmenu’s. Jij bent zelf je beste ­ dieetgoeroe is haar devies.

De afgelopen dagen nam ik de proef op de som met een hartige taart uit Eet meer! Ik heb er vier gebakken – en opgegeten. Gaandeweg werd de taartomvang kleiner, de vulling ­rijker (broccoli heeft wel een beetje hulp nodig en kan wat pit gebruiken), de kwark voller en de hoeveelheid room verdrievoudigde. Ai. Of deze taart uiteindelijk nog model staat voor Hoenderdos’ Puur­Gezonde eetwijze, weet ik niet, lekker was hij wel.

2014-08-31 11.29.56

voor de korst

110 gram volle kwark
3 eetlepels olijfolie
60 gram bloem
60 gram volkoren (spelt)meel
2 gram zout
snuf komijnpoeder
klont roomboter
¼ volkoren beschuit, verkruimeld

voor de vulling

1 rode ui
5 tenen knoflook
klont roomboter
200 gram paddestoelen, gemengd
¼  paddestoel­bouillonblokje
peper naar smaak
1 stronk broccoli
citroenrasp van een ½ citroenschil
100 gram oude Leidse kaas
8 walnoten
3 eieren
6 eetlepels slagroom
snuf pepervlokken (toko)
snuf zout

Meng de kwark met de olijfolie. Voeg bloem, meel, zout en komijnpoeder toe en kneed met koele hand een soepel deeg. Vet de springvorm in (diameter van 20 cm). Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit. Plaats in de springvorm. Strooi de verkruimelde beschuit over het deeg. Zet de vorm in de ijskast. Hak ui en knoflook en bak glazig in de boter. Snijd de paddestoelen in stukjes, bak mee, schep om en verkruimel het bouillonblokje over het mengsel. Bak zachtjes gedurende 10 minuten. Zet het vuur uit.

Snijd de broccoli in gelijke roosjes. Blancheer die gedurende een minuut of 2. Spoel koud af en vermeng met de citroenrasp. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp in de tussentijd de Leidse. Pak de springvorm en leg het paddestoelmengsel op de bodem. Hak de walnoten, strooi ze – met de helft van de Leidse kaas – erover. Schik dan de roosjes daar boven op, klop de eieren schuimig, doe er de pepervlokken en het zout bij, voeg de slagroom toe en klop. Giet dan dat mengsel over de taart, bestrooi met de kaas en schuif in de oven. Bak gedurende 40 minuten goudbruin. Dit is een mooi voorgerecht voor vier personen en als hoofdmaal meer dan genoeg voor twee grote eters. En: koud ook lekker.

Met dank aan John van den Berg

20140830_201428

3 Reactie's
  • Henriette Verhoeven
    Geplaatst op 18:24h, 02 september Beantwoorden

    Lekker recept, ga ik zeker eens uitproberen
    Wat betreft die opmerking over diëtisten wil ik graag melden dat voor mij en voor veel van mijn collega diëtisten koken (en eten) een grote hobby is. Anders denk ik dat je het niet lang in dit vak volhoudt. Natuurlijk zijn er ook collega’s die er iets minder mee hebben, maar in elk vak zullen er bepaalde voorkeuren zijn.
    W.b. de ene eetlepel margarine voor een 4-persoons boerenomelet is er duidelijk sprake van een misverstand. Het advies is 1 eetlepel per persoon te gebruiken voor bereiding van de warme maaltijd, dus 4 eetlepels zou helemaal niet gek zijn. Of je meer of minder gebruikt is natuurlijk je eigen keus!

    • marielouise
      Geplaatst op 22:27h, 02 september Beantwoorden

      Dankjewel voor je reactie Henriette! Wat leuk om te horen. In dit geval was het advies een eetlepel olijfolie voor 4 eieren… Misschien dat in geval van olie andere hoeveelheden gelden?

      • Henriette Verhoeven
        Geplaatst op 23:52h, 02 september Beantwoorden

        Neen,, Marie-Louise, vloeibare margarine of olie maakt weinig verschil in hoeveelheid vet. W.b. smaak is er natuurlijk wel een verschil en dat is weer een kwestie van wat je lekker vindt.

Geef een reactie