De meeste ribbetjes kun je niet meer tellen. Mensen worden steeds dikker. Talloze deskundigen, al dan niet gediplomeerd, hebben zich de afgelopen veertig jaar over dit probleem gebogen en menen te weten hoe je gewicht kunt verliezen. De dikke mens is een groeimarkt geworden waarin veel geld te verdienen is. Als je te zwaar bent, krijg je meestal het advies minder te eten en meer te bewegen, heel fijn, maar desondanks zijn we collectief alleen maar dikker geworden. Conclusie: diëten helpen niet. Want eenmaal dik, resten er slechts een aantal mogelijkheden: lijden, snijden of koken.

In het boek De dikke diëtist zoek ik naar de oorzaken van het overgewichtprobleem om, als de avond valt, het monster in de keuken met een mes te lijf te gaan. Dan duiken er vergeten groenten op in bijzondere gerechten. De dikke diëtist bevat tachtig recepten en zes beschouwingen over eten en aankomen. Ik neem nieuwe diëten en wetenschappelijke ontwikkelingen onder de loep en volg de opmars van de geruisloze veroorzaker van de obesitasepidemie.

De Dikke Diëtist wordt uitgegeven door uitgeverij Atlas Contact, kost 18,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.

Het is ook mogelijk het boek hier te bestellen bij nl12books.nl   – u hoeft geen portokosten te betalen. U kunt De dikke diëtist ook volgen op Twitter: @dedikkedietist of op facebook.com/DeDikkeDietist

Journalist Olaf Tempelman schreef in zijn column Tijdgeest in de bijlage Boeken van de Volkskrant over De dikke diëtist: ’In gastronomisch opzicht is Marie Louise Schipper de Tolstoj van onze tijd. Ik heb sinds Anna Karenina geen boek gelezen dat zo tot eetfantasieën aanzet als De dikke diëtist (…) een odyssee langs keukens en diëten.

Inge van den Blink, verslaggever voor AD, schreef: ‘In De dikke diëtist staan tientallen niet te ingewikkelde recepten. Veel met groente, maar ook lekkere vettigheden als mascarpone en chocola worden niet geschuwd.

Hoofdredacteur Esther Goedegebuure van maandblad Jan schreef op haar blog: ‘In het boek De Dikke Diëtist worden gezonde en makkelijke recepten afgewisseld met lezenswaardige stukjes over onze steeds vreemder geworden eetgewoonten. Vermakelijk leesvoer voor wie geïnteresseerd is in onze eetcultuur.’ 

Culinair journalist Joke Boon schreef in een recensie voor Smulweb‘Dit boek laat zich op verschillende niveaus lezen: als een heldere analyse van het overgewichtprobleem, dat al bij de jeugd begint.’

In een recensie op de site van Puur GezondVermakelijk leesvoer. De recepten die Schipper ons voorschotelt zijn heel smakelijk zeker omdat Schipper uitgaat van eenvoudige, pure ingrediënten.

Blogster Hermina de Vries schreef op Wondervol‘Wil je wel eens goed beslagen ten ijs komen als er op een verjaardagsfeestje weer grapjes over jouw gewicht worden gemaakt? Lees dan dit boek.’