Boekweit in de pannekoekjes

Boekweit schijnt gezond te zijn, het bevat geen gluten en je wordt er niet dik van. Je bakt er heerlijke pannekoekjes van. Mijn kop eraf als dit pseudograan de komende tijd geen hype gaat worden. Bovendien vallen er leuke verhalen over te vertellen.

Hans Christiaan Andersen schreef er in 1842 een sprookje over. Een prachtig boekweitplantje begint een gesprek met een oude wilg: ‘Mijn bloemen zijn net zo mooi als de appelbloesem. Het is een plezier om naar ons te kijken. Kent u iets mooiers?’ Die boom heeft in zijn leven meer schoonheid gezien, maar doet er wijs het zwijgen toe. Ineens gaat het stormen. ‘Buig je hoofd’, schreeuwt het koren. Maar de boekweit buigt niet, met alle gevolgen van dien.
Is daardoor de bijnaam jammerkoren ontstaan? Of is het omdat boekweit goed gedijt op schrale gronden, maar er altijd gevaar schuilt? Eén nachtvorstje en het is gedaan met de oogst. Het wordt hier amper nog verbouwd.

Het plantje komt oorspronkelijk uit Azië, wereldwijd zijn verschillende toepassingen bekend. Limburgers gebruiken het voor de balkenbrij en in de rest van Nederland mixt men boekweit met tarwebloem voor pannekoekbeslag. In Bretagne maken ze er een goed gevulde pannekoek van: de galette. Daar noemen ze boekweitmeel blé noir of sarrasin.

Galettes op z’n Bretons
Ingrediënten
Voor de galettes

150 g. boekweitmeel
Flinke snuf zout
200 ml. koud water (of meer)
boter

Voor de vulling

200 g. gruyère, geraspt
100 g. achterham, in plakken
4 eieren
Eventueel: 2 gekonfijte uitjes en/of 2 eetl. spinazie, gewokt en gehakt en wat rucola ter garnering

Neem een beslagkom en meng boekweitmeel met zout en water. Klop goed tot alle klontjes zijn verdwenen. Het beslag moet van de lepel druipen. Laat minstens een uur afgedekt staan, liefst langer. Pak een grote koekenpan, laat een klont boter smelten en licht bruinen. Giet wat beslag in de pan. In Frankrijk is keukengereedschap voor dit doel te koop, maar goed draaien met de pan volstaat ook.

Temper het vuur enigszins en laat het beslag een beetje drogen. Breek er dan een ei boven (ja, graag precies in het midden) en strijk het wit uit. Het is de bedoeling dat het geel niet breekt. Strooi wat kaas over de galette. Snijd de ham in reepjes en verdeel die er ook over. Er kan nog wat gekonfijte ui en/of gewokte spinazie aan worden toegevoegd. Laat nog een minuut of 4 zacht bakken. Vouw dan de randen naar binnen (zo’n 2 tot 3 centimeter) en serveer dit warme pakketje. Bestrooi met rucola en bak de volgende.

33617598

Geen reactie's

Geef een reactie