Roodkapjes koeken (Aardappelkoeken)

Het huisje was van broodjes gemaakt en met pannekoeken bedekt. De uitgehongerde Hans maakte aanstalten om zijn tanden in het dak te zetten. Hij zei tegen zijn zus Grietje: ‘Eet jij maar van het venster, dat is lekker zoet.’ Daar zat ik dan als kind: watertandend met het sprookjesboek van Grimm op schoot. Waren het spekpannekoeken of appelpannekoeken? Want of ik nu Tafeltje dek je las, of Roodkapje die met een mandje met heerlijkheden naar haar zieke grootmoeder ging, er was altijd de allesoverheersende vraag: wat zat er in die mand? Volgens de ene versie wijn en koek, volgens een andere eieren, koekjes, honing en een potje verse roomboter. Ik had er toch ook kippensoep bijgedaan.

1024px-Tischlein_deck_dich_(2)

 

 

 

 

 

 

 

Scène uit Tafeltje dek je van tekenaar Gottlob Heinrich Leutemann (1824-1905).

Mijn andere favoriet was De Meesterdief van Grimm. Een sprookje over een arm, oud echtpaar van wie de vrouw heel lekker kon koken. Zij leefden aan de rand van een donker bos. Op een avond kwam er opeens een karos langs, bespannen met vier zwarte paarden, en een rijk gekleed man stapte uit. De boer vroeg waarmee hij de man kon dienen. De vreemde zei: ‘Ik wil niets anders, dan een gewoon, landelijk maal gebruiken. Maak aardappelen klaar zoals jullie die altijd eten, die wil ik graag nuttigen’. De vrouw ging naar de keuken en maakte vervolgens aardappelkoeken op ambachtelijke wijze. Hoe het sprookje afliep, interesseerde mij een stuk minder, die koeken des te meer. Hoe maak je aardappelkoeken?

Aardappelkoeken

1 grote zoete aardappel, in stukken en gekookt
1 halve knolselderij, in stukken en gekookt
1 halve puntpaprika, in kleine stukjes
2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
2 eetlepels bloem
peper en zout naar smaak
scheut olie

Neem gekookte, zoete aardappelen en knolselderij. Doe beide ingrediënten in een schaal en meng het geheel grondig. Snipper er flink wat platte peterselie over en voeg peper (liefst rode chilipeper) en zout naar smaak toe. Het beslag wordt wat steviger door twee eetlepels bloem toe te voegen. Maak er platte koekjes van met een diameter van ongeveer 4 centimeter. Bestuif met bloem en bak in olie.

Eet er een goubruin gebraden kippetje bij.

Grote afbeelding: Roodkapje, gravure van Gustave Doré,

3 Reactie's
  • frank van berkum
    Geplaatst op 13:36h, 26 augustus Beantwoorden

    ‘Hoe het sprookje afliep, interesseerde mij een stuk minder, die koeken des te meer. Hoe maak je aardappelkoeken?’

    prachtige en veelzeggende formulering!

    dank voor je leuke stukjes, met name de persoonlijke wendingen, zijn bij vlagen briljant

    frank

  • frank van berkum
    Geplaatst op 13:36h, 26 augustus Beantwoorden

    ‘Hoe het sprookje afliep, interesseerde mij een stuk minder, die koeken des te meer. Hoe maak je aardappelkoeken?’

    prachtige en veelzeggende formulering!

    dank voor je leuke stukjes, met name de persoonlijke wendingen, zijn bij vlagen briljant

    frank

    • marielouise
      Geplaatst op 14:36h, 26 augustus Beantwoorden

      Dankjewel Frank.

Geef een reactie